US / FCC / Modular Approval

Does an FCC-certified module cover your finished product?

Short answer: the approval covers the module, under the conditions it was granted in. What carries over to your product is spelled out in 47 CFR 15.212 — the antenna arrangement the module was approved with, RF exposure compliance in the final configuration, and a "Contains FCC ID" label on your product's outside when the module's FCC ID is hidden inside it. The rest depends on which of the three approval types the module holds, and whether your product matches the configuration that approval covers.

Last updated 2nd November 2026 · By and

A radio module soldered onto a circuit board inside an electronics enclosure
8 conditionsa single modular transmitter must meet all of them — 47 CFR 15.212(a)(1)
3 approval typessingle, split and limited modular approvals cover different configurations
Contains FCC IDthe label your product's outside needs when the module's own FCC ID is hidden inside

What a modular approval actually certifies

A module that holds a single modular transmitter approval has met every condition in 47 CFR 15.212(a)(1). In plain terms, the module:

  1. has its own shielding around the radio elements;
  2. has buffered modulation and data inputs, so over-driving them cannot push it out of compliance;
  3. regulates its own power supply;
  4. complies with the antenna rules of 47 CFR 15.203 and 15.204(b)–(c) — the antenna is permanently attached, or uses a "unique" antenna coupler, and the professional-installation flexibility those rules otherwise allow does not apply to a standard module approval;
  5. was tested stand-alone, on the bench rather than inside a host product — and, unless it is battery powered, against the conducted limits on the AC mains line, with the test set-up specified too: ferrites only if the module is marketed with them, cables at their typical lengths (or at least 10 cm where that is unknown), unmodified commercially available accessories;
  6. carries its own FCC ID, on a permanently affixed label or on an electronic display that is readily accessible and visible;
  7. complies with any specific rules or operating requirements that ordinarily apply to a complete transmitter of its kind; and
  8. complies with the RF exposure limits — 15.212 cites 47 CFR 1.1307(b), 1.1310, 2.1091 and 2.1093 — with that compliance documented in the authorization application.

That is what the grant certifies: a self-contained radio, compliant as tested. It is deliberately not a finding about whatever product the module eventually lands in.

Three approval types, three different scopes

"It's an FCC-certified module" can mean one of three quite different things, and the difference decides how much your integration inherits.

A single modular approval is the full set of conditions above: a self-contained radio, approved once, testable in many products.

A split modular approval covers a radio front end with its antenna plus a separate transmitter control element, approved as a system under 15.212(a)(2). Only the front end must be shielded. The interface between the two sections must be digital, with a signalling amplitude of at least 150 mV peak-to-peak. The sections are tested installed in host devices representative of the intended platforms, and the manufacturer must ensure that only front ends and control elements approved together can operate together — by hardware coding, software signatures or similar means described in the application. If you pair a control board with a radio front end, the pairing has to match an approved pair.

A limited modular approval is the route for a module that does not meet all the (a)(1) conditions. Under 15.212(b), it rests on the manufacturer demonstrating by alternative means that the module meets the applicable part 15 requirements under the operating conditions in which the transmitter will be used — which can include RF exposure compliance for particular product configurations — and on stating how control of the end product will be maintained so that the end product always fully complies. A limited approval is written around the conditions its application described. Your product sitting outside those conditions is not what the approval covers.

Antennas: the arrangement the approval was granted against

The module's approval was granted with its antenna: permanently attached, or on a unique coupler. That is not an implementation detail — it is one of the eight conditions the grant rests on. The professional-installation route that 47 CFR 15.203 otherwise allows does not apply to a standard modular approval, so the practical room to re-antenna a product because "the module is already certified" is narrower than it looks. If your product needs a different antenna, connector or placement, that is a question about the coverage, not a detail to settle after the layout freezes.

RF exposure applies in your product, not just on the bench

15.212(a)(1)(viii) requires the module to comply with the applicable RF exposure requirements in its final configuration. The final configuration is your product: the antenna where your product puts it, in the housing your product builds around it, next to whatever your product puts beside it. An exposure evaluation done on the bare module does not automatically describe the integrated result, and for limited modular approvals the exposure compliance may itself be limited to particular product configurations. Ask which configuration the exposure assessment covered before you treat it as covering yours.

"Contains FCC ID": the label your product may need

The module must display its own FCC ID. If that ID will not be visible once the module is installed — because your enclosure covers it, which is the normal case — 15.212(a)(1)(vi) puts the duty on your product: the outside of the device must display a label referring to the enclosed module. The rule's own example wordings are "Contains FCC ID: XYZMODEL1" and "Contains Transmitter Module FCC ID: XYZMODEL1". This is a label on your product, driven by your enclosure decision, and it is easy to leave off precisely because the module arrives already labelled.

Host testing: which configuration did the tests cover?

What the approval's tests actually covered depends on the approval type. A single module was tested stand-alone — not inside anything. A split module was tested installed in host devices representative of the intended platforms, and its approved pairing travels with it. A limited module was approved under the operating conditions its application demonstrated. So the useful question is not "is the module certified?" but "is my product inside the configuration the approval describes?". The closer your integration sits to that configuration, the more of the approval you genuinely inherit; the further it sits, the more of the combination is untested — and that gap is your finding to close, not the module maker's.

The checklist

  1. Ask the module maker which approval the module holds — single modular, split modular, or limited modular — and get the grant details in writing.
  2. Single module: design around the approved antenna arrangement — permanently attached or unique coupler — rather than re-antennaing after the fact.
  3. Split module: confirm your front end and control element are approved as a pair, not just individually.
  4. Limited module: get the operating conditions the approval rests on in writing, and check your product sits inside them.
  5. RF exposure: ask which final configuration the exposure assessment covered, and whether your antenna placement and housing match it.
  6. Labelling: if the enclosure hides the module's FCC ID, plan the "Contains FCC ID" label on the outside of the product from the start.
  7. Operating conditions: power and connect the module the way the approval described — buffered inputs and the module's own regulated supply are part of what the grant rests on.
  8. Anything that departs from the approval — antenna, cabling, housing, conditions — is a question to scope, not a detail to assume away.

Where we fit

Module integration questions are cheapest to answer before the PCB layout freezes and most expensive to answer after it. We scope, arrange and manage the testing and certification a product needs end to end, including working out what a module's approval does and does not cover before you commit a design to it.

Contact us

Questions

Does an FCC-certified module cover my finished product?

The approval covers the module, under the conditions it was granted in — not the finished product as a whole. What carries over to your product is set out in 47 CFR 15.212: the antenna arrangement the module was approved with, RF exposure compliance in the final configuration, and a "Contains FCC ID" label on the outside of your product when the module's own FCC ID is hidden inside it. Whether your integration is genuinely covered also depends on the module's approval type — single, split or limited — and whether your product matches the configuration that approval covers.

What is a modular transmitter approval?

Under 47 CFR 15.212(a)(1), a single modular transmitter is a self-contained radio that must have its own shielding, buffered modulation and data inputs, its own power supply regulation, and an antenna that is permanently attached or on a unique coupler. It is tested stand-alone rather than inside a host product, must carry its own FCC ID, must comply with the operating requirements that apply to a complete transmitter of its kind, and must comply with the RF exposure rules in its final configuration. A module that meets all of those conditions can be approved once and used in many different products.

What is a split modular transmitter?

A radio front end with antenna plus a separate transmitter control element, approved together under 47 CFR 15.212(a)(2). Only the front end must be shielded, the interface between the two sections must be digital with a signalling amplitude of at least 150 mV peak-to-peak, and the sections are tested installed in host devices representative of the intended platforms. The manufacturer must ensure that only front ends and control elements approved together can operate together — so your pairing of a control board with a radio front end has to match an approved pair.

What is a limited modular approval?

Under 47 CFR 15.212(b), an approval available for a module that does not meet all the modular-transmitter conditions. It rests on the manufacturer demonstrating by alternative means that the module meets the applicable part 15 requirements under the operating conditions it will be used in — which can include RF exposure compliance for particular product configurations — and on stating how control of the end product will be maintained so the end product always fully complies. A limited approval is written around the conditions its application described; using the module outside them is not what the approval covers.

Do I need to label my product if it uses an FCC-certified module?

The module itself must carry its own FCC ID, on a permanently affixed label or on an electronic display that is readily accessible and visible. If that FCC ID is not visible once the module is installed in your product, 47 CFR 15.212(a)(1)(vi) requires the outside of your product to display a label referring to the enclosed module — the rule's own example wordings are "Contains FCC ID: XYZMODEL1" and "Contains Transmitter Module FCC ID: XYZMODEL1".

Sources

  1. 47 CFR 15.212 (Modular transmitters), eCFR current text — every statement on this page about modular approvals is from this section; text verified against the eCFR on 2nd November 2026
  2. 47 CFR 15.203 (Antenna requirement) and 47 CFR 15.204 (External radio frequency power amplifiers), as applied to modules by 15.212(a)(1)(iv)
  3. 47 CFR 1.1307, 1.1310, 2.1091 and 2.1093 — the RF exposure rules cited by 15.212(a)(1)(viii)